Bądź na bieżąco,

zapisz się na newsletter

nie teraz nie, dziękuję

+48 22 851 01 66

info@annalotan.pl

pn–pt 9:00–17:00

50 lat tradycji w tworzeniu bio-kosmetyków profesjonalnych

Udostępnij na facebook.com Udostępnij na nk.pl Umieść w opisie gg Udostępnij na twitter.com

Składniki aktywne

Alantoina – jest wytwarzana z korzenia rośliny żywokost. Zmiękcza warstwę rogową, stymuluje regenerację komórek, nawilża, goi spierzchniętą lub oparzoną słońcem skórę.

Aloe vera – zawiera enzymy, witaminy, aminokwasy, steryny, kwasy tłuszczowe, cukry. Nawilża, goi, działa bakteriobójczo, tonizująco. Zalecany dla cery wrażliwej, z chorobą trądzikową, zapaleniem łojotokowym.

Awokado – olej z awokado jest uważany za bazowy, jego skład tłuszczowy maksymalnie odpowiada łojowi skórnemu człowieka, świetnie nadaje się do wszystkich rodzajów cery! Dodatkowo, w odróżnieniu od wielu innych olejków pochodzenia roślinnego szybko się wchłania nie pozostawiając na twarzy tłustego filmu. Olej jest uznawany za jeden z najbardziej efektywnych środków, przeznaczonych do nawilżania, odżywiania i odmładzania cery.

Bioflawonoidy – grupa witaminopodobnych, wodorozpuszczalnych substancji pochodzenia roślinnego. Znajdują się w liściach, kwiatach, owocach, korzeniach, masie drzewnej wielu roślin, szczególnie z rodziny cytrusów i różowatych. Antyutleniacze. Działają przeciwzapalnie, wzbogacają w witaminy, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, normalizują gospodarkę tłuszczową i białkową w komórkach. Są nietoksyczne i nie wywołują reakcji alergicznej. Pobudzają odnowę komórek skóry, wygładzają ją i głęboko nawilżają.

Bisabolol, azulen – substancja czynna rumianku. Posiada działanie przeciwzapalne dla ochrony i pielęgnacji skóry wrażliwej. Koi skórę i łagodzi podrażnienia. Zwiększa zdolność do wchłaniania. Daje efekt przeciwbakteryjny, bakteriobójczy i przeciwgrzybiczy. Bisabolol jest stosowany jako produkt zastępczy dla Azulenu w wielu produktach leczniczych i kosmetycznych oraz w środkach do pielęgnacji skóry (szczególnie skóry wrażliwej).

Bodziszek (Geranium) (wyciąg, olejek eteryczny) – środek antyseptyczny, przeciwgrzybiczy, przeciwwirusowy, goi rany, eliminuje wysypki i łuszczenie się. Zalecany dla cery suchej i wrażliwej. Pachnący olej ma właściwości antybakteryjne, działa odświeżająco i przeciwzapalnie. Silnie pobudza i wspomaga procesy naprawcze naskórka.

D-Pantenol – posiada silne właściwości nawilżające i kojące. Jest naturalnym prekursorem witaminy B5 (kwasu pan- totenowego), obecnej w każdej żywej tkance; sama witamina B5 nie przenika przez warstwę rogową naskórka i dlatego w preparatach zewnętrznych stosowana jest w postaci prowitaminy d-pantenolu; jest silnie działającym stymulatorem wzrostu i odnowy komórek naskórka, wykazuje silne działanie gojące przy różnych rodzajach uszkodzeń skóry i błon śluzowych; łagodzi podrażnienia i nieprzyjemne objawy wywołane czynnikami alergogennymi.

Drzewo herbaciane (ekstrakt) – skuteczny środek antyseptyczny i przeciwzapalny o szerokim spektrum działania. Skutecznie pomaga przy ostrych i przewlekłych stanach zapalnych skóry. Eliminuje wysypkę ropną, trądzik. Leczy bakteryjne, wirusowe i pasożytnicze zapalenia skóry, egzemy, nacieki zapalne na skórze. Wywiera na skórę również działanie detoksykujące, regenerujące i rehabilitujące, eliminując podrażnienia, obrzęk, świąd, zaczerwienienie, przywraca skórze jednolity koloryt i zdrowy relief.

Dwutlenek tytanu – bezpieczny filtr fizyczny zawierający dwutlenek tytanu w postaci zawiesiny mikrokryształów zamkniętych w hydrofobowych otoczkach. Jest używany przede wszystkim jako pigment, ma silny efekt wybielający, rozjaśnia inne pigmenty. Silnie kryjący.

Ekstrakt z Echinacei (jeżówki purpurowej) – działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo, przyspiesza gojenie się naskórka. Wykazuje wyjątkowe właściwości regenerujące, wygładzające, nawilżające i ochronne. Jest aktywnym czynnikiem zapobiegającym powstawaniu zmarszczek. Przeciwdziała szkodliwym czynnikom środowiska.

Ekstrakt z hamamelisu (oczaru wirginijskiego) – posiada działanie przeciwzapalne i ściągające, sprzyja ściąganiu i zamykaniu porów oraz przewodów gruczołów łojowych. Tym samym zmniejsza nadmierne wydzielanie łoju. Świetnie tonizuje skórę, działa odświeżająco.

Ekstrakt z kiełków pszenicy – pozyskiwany z kiełków pszenicy Triticum vulgare. Jest bogatym źródłem witaminy E, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów. Działa odżywczo, regenerująco i wygładzająco na powierzchnię naskórka. Zapobiega nadmiernej utracie wody.

Ekstrakt z korzenia łopianu – zawiera naturalną inulinę, proteiny, oleje eteryczne i tłuste, substancje garbnikowe, sole mineralne, witaminy. Zmniejsza nadczynność gruczołów łojowych, działa antyseptycznie i przeciwgrzybicznie. Stosowany także do pielęgnacji włosów. Wstrzymuje wypadanie, przyspiesza wzrost, regeneruje uszkodzona strukturę włosów. Działa korzystnie przy łupieżu, suchości, podrażnieniach i swędzeniu skóry głowy.

Ekstrakt z melisy lekarskiej – skutecznie łagodzi podrażnienia oraz przynosi ulgę zmęczonej skórze, chroni ją przed działaniem wolnych rodników. Posiada właściwości regenerujące, uspakajające oraz odświeżające. Chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Wyciąg ze świeżego ziela melisy – zawierający olejek eteryczny, triterpeny, fenolokwasy, flawonoidy - wykazuje działanie tonizujące i łagodzące podrażnienia skóry, a ponadto reguluje wydzielanie łoju. Nadaje skórze uczucie świeżości.

Jojoba – znakomity zespół właściwości łagodzących i nawilżających, nadzwyczajna odporność na oksydację oraz stabilność temperaturowa czynią olej jojoba jednym z najlepszych materiałów lipidowych dla współczesnych kosmetyków. Olej o gęstej konsystencji lecz z nadzwyczajnie silną zdolnością do przenikania i wchłaniania się, tworzy warstwę ochronną, nie pozostawiając na skórze i włosach tłustego filmu. Cechuje go duża zawartość witaminy E, co decyduje o jego właściwościach antyutleniających, przeciwzapalnych, regenerujących. Jest znany ze swoich właściwości przeciw- zapalnych, eliminuje zaczerwienienia skóry, obrzęk, pieczenie, co pozwala zwalczać zaczerwienienia i stany zapalne przy atopowym zapaleniu skóry. Posiada właściwości normalizujące. Można go stosować przy wypryskach, egzemie, łuszczycy, atopowym zapaleniu skóry etc. Odżywia i nawilża, głęboko penetruje pory idealnie pielęgnując skórę twarzy, szyi i dekoltu. Olej jojoba jest wskazany do pielęgnacji skóry każdego rodzaju, szczególnie suchej, odwodnionej, w stanie zapalnym, łuszczącej się. Skuteczny w przypadku skóry dojrzałej, zmęczonej, zwiotczałej, zmarszczek wokół oczu, w leczeniu skóry problemowej, trądziku, spękań, drobnych uszkodzeń, przy suchym zapaleniu skóry. Olej jojoba jest stosowany do pielęgnacji ust, szczególnie suchych, spierzchniętych, spękanych, do pielęgnacji skóry po goleniu, opalaniu się i kąpielach wodnych, do zmiękczenia zrogowaciałego naskórka na dłoniach, łokciach, podeszwach stóp, do redukowania blizn koloidalnych, zapobiegania i eliminacji rozstępów, przy cellulicie. Optymalizuje procesy wchłaniania witaminy D i produkowania przez skórę melaniny pod wpływem słońca. Odżywia i wzmacnia włosy, rzęsy, brwi.

Kamfora – środek antyseptyczny, znieczulający, zmniejszający przekrwienie, wybielający. Stosuje się na cerę tłustą.

Kaolin (Biała glinka) – uelastycznia naczynia w górnych warstwach skóry, sprzyja powstaniu kolagenu, który z kolei, nadaje skórze sprężystość. Kaolin działa na skórę antyseptycznie, pobudza mikrokrążenie, łagodzi stany zapalne. Maseczki do twarzy z białej glinki wg ich właściwości dzielą się na: wybielające, oczyszczające, odżywcze oraz masec zki do cery problemowej i skóry atopowej, ponieważ glinka doskonale absorbuje nadmiar łoju skórnego, harmonizując w ten sposób w skórze gospodarkę tłuszczową. Kaolin to najdelikatniejszy środek ścierający (eksfoliant).

Kwas hialuronowy – najlepszy nawilżacz skóry. Działa przeciwbakteryjnie, gojąco, jest głównym budulcem tkanki łącznej, zapewnia większość jej funkcji. Po zastosowaniu kosmetyków z kwasem hialuronowym skóra staje się bardziej miękka, gładka i delikatna. Nie jest to tylko efekt powierzchowny. Chodzi o to, że wilgotne środowisko, jakie tworzy kwas hialuronowy na powierzchni skóry, zmniejsza parowanie wody przez warstwę rogową, ponieważ intensywność parowania zależy od wilgotności względnej otaczającego powietrza. Jest to bardzo istotne, ponieważ przepuszczalność warstwy rogowej dla wody może gwałtownie się zwiększyć pod wpływem promieni UV, destruktywnego oddziaływania powierzchniowo-aktywnych substancji i zanieczyszczeń, które nas otaczają.

Kwas mlekowy – nawilża. Kwas mlekowy jest składnikiem Naturalnego Czynnika Nawilżającego (NMF). Złuszcza komórki. Tak jak wszystkie alfa-hydrokwasy rozkłada wiązania peptydowe między zrogowaciałymi komórkami warstwy rogowej. Poprawia kondycję i grubość naskórka, działa przeciwbakteryjnie, reguluje poziom pH skóry.

Kwas salicylowy – aktywny składnik kory wierzbowej. Posiada właściwości antyseptyczne, przeciwgrzybicze i keratolityczne. W odpowiednim stężeniu ścina białka, w tym bakteryjne, pobudza wrażliwe zakończenia nerwowe, poprawia trofikę, obniża uczucie bólu. Hydrokwas, zawierający grupę fenolową (P-hydrokwas, BHA). W połączeniu z kwasami owocowymi często jest stosowany w celu wzmocnienia eksfoliacji skóry. W postaci estrów znajduje się w korze brzozy i liściach Golterii.

Masło shea (masło karite) – zawiera kwas oleinowy, stearynowy oraz inne wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Po- siada właściwości nawilżające, regenerujące, łagodzące i ochronne. Spowalnia starzenie skóry. Niezmydlane tłuszcze zawarte w składzie oleju shea wykazują właściwości regenerujące wpływając na syntezę kolagenu. Stosuje się, jako środek przeciwzapalny. Nadaje się do pielęgnacji delikatnej skóry dzieci.

Mentol – wiąże, oczyszcza, łagodzi zaczerwienienia i oparzenia słoneczne, tonizuje i koi skórę po goleniu, działa przeciwzapalnie, antyseptycznie, nadaje skórze zdrowy koloryt, oczyszcza i wybiela skórę z trądzikiem, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych.

Mech alpejski – naturalny antybiotyk. Działa antyseptycznie, bakteriobójczo oraz wyrównuje pracę gruczołów łojowych. Rozjaśnia naskórek oraz łagodzi stany zapalne. Matowi skórę, zapobiega pojawianiu się wyprysków.

Mocznik (Urea) – nawilża skórę, zatrzymuje wodę z powietrza i kremów, jako nawilżacz zmiękcza warstwę rogową, czy- ni ją elastyczną, zmniejsza suchość; jest keratolitykiem – spulchnia górna warstwę naskórka, przyspiesza złuszczanie się obumarłych komórek z powierzchni skóry; koi skórę – łagodzi świąd, posiada działanie miejscowo znieczulające, zmniejsza podrażnienia wywołane działaniem surfaktantów (szamponów, środków myjących itp.), ze względu na zwiększoną hydratację skóry oraz małą masę cząsteczkową wspomaga penetrację w głąb skóry innych substancji czynnych.

Muł z Morza Martwego – substancja bogata w mikro i makro elementy. Zmniejsza wydzielanie łoju, detoksykuje skórę, nadaje świeży, zdrowy wygląd.

Nagietek – działanie przeciwzapalnie i bakteriobójcze, łagodzące i gojące, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, pobudza proces regeneracji komórek, koi skórę skłonną do podrażnienia, reguluje pracę gruczołów łojowych – nawilża i chroni delikatną skórę dziecięcą, wzmacnia i stymuluje wzrost włosów.

Olej migdałowy – lekki olej odmładzający, odżywiający i nawilżający. Wskazany jest przy podrażnieniach, łuszczeniu się, stanach zapalnych skóry. Wyśmienicie nadaje się do suchej/dojrzałej skóry oraz przy egzemie, normalizuje skórę tłustą.

Olej z dzikiej róży – jest źródłem karotenoidów (prowitaminy A), witamin P i E, jest naturalnym antyutleniaczem, stabilizuje procesy peroksydacji lipidów w organizmie, chroni struktury komórkowe przed uszkodzeniami w wyniku oksydacji przez wolne rodniki, stanowi bogate naturalne źródło polinasyconych kwasów tłuszczowych, daje efekt przeciwzapalny, ma ogólne działanie wzmacniające, sprzyja wyleczeniu trudno gojących się ran, wrzodów zewnętrznych i wewnętrznych, oparzeń, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, działa przeciwsklerotycznie.

Olej z kiełków pszenicy – posiada właściwości silnie regenerujące. Doskonale nawilża, eliminuje suchość, odżywia, wygładzają zmarszczki. Nadaje się do spłycenia zmarszczek w okolicy oczu. Wzmacnia ścianki naczyń włosowatych. Zawiera nieznaczny filtr przeciwsłoneczny. Pobudza procesy metaboliczne, poprawia kondycję zarówno cery suchej jak i tłustej, poprawia koloryt, odmładza skórę, uelastycznia ją. Posiada duże zdolności do przenikania i wspomaga wyda- lanie szkodliwych substancji z organizmu i ze skóry. Naturalny antyutleniacz. Olej doskonale goi rany, blizny, oparzenia (słoneczne i zwykłe), eliminuje nierówności na skórze. Daje dobry efekt przy atopowym zapaleniu skóry, egzemach, świądzie, spękaniach i łuszczeniu się skóry. Wspaniale nadaje się do spierzchniętych warg i szorstkich obszarów skóry. Odbudowuje strukturę skóry i poprawia krążenie.

Olejek babassu – jest to olej z egzotycznej palmy Atalia. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, linolenylowy i polinitoleinowy. Działa zmiękczająco na skórę, wygładza ją i zabezpiecza przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych.

Olejek lawendowy – odpowiedni do wszystkich rodzajów cery, szczególnie do pielęgnacji skóry wrażliwej i zmęczonej. Odbudowuje strukturę cery suchej, pobudza wzrost nowych komórek, sprzyja gojeniu się spękań skóry suchej. Olej lawendowy oczyszcza, stymuluje i uwalnia skórę z toksyn. Posiada doskonałe właściwości antyseptyczne, zmniejsza stany zapalne. Posiada działanie orzeźwiające, odnawiające, regenerujące. Eliminuje zaczerwienienie, podrażnienia, obrzęk, świąd, łuszczenie się i stany zapalne. Zmniejsza nadmierną wrażliwość skóry na czynniki zewnętrzne. Idealny środek w przypadku wysypek zapalnych na delikatnej, uszkodzonej skórze oraz przy opryszczce. Wskazane przy teleangiektazji.

Olejek miętowy – zwiększa funkcje odpornościowe w skórze, zmniejsza widoczne zaczerwienienia. Chłodzi skórę oraz zmniejsza stany zapalne.

Olejek mirtowy – tonizujący, przeciwzapalny, wzmacniający, szczególnie pomocny w leczeniu skóry problemowej, tłustej, porowatej, trądzikowej. Eliminuje objawy teleangiektazji. 35

Olejek pomarańczowy – działa antyseptyczne, rozkurczająco, bakteriobójczo, dezodoryzująco, tonizująco, sprzyja lepszemu wchłanianiu witaminy C. Pobudzając odnowę komórkową olejek z pomarańczy nie tylko dobrze oczyszcza skórę, lecz też odbarwia plamy pigmentowe. Odpowiedni do wszystkich rodzajów cery, normalizuje wydzielanie łoju przez skórę. Nadaje skórze jędrność, sprzyja zmniejszeniu zmarszczek, działa wybielająco. Usuwa ze skóry toksyny. Wspomaga powstawaniu włókien kolagenowych zachowujących jędrność skóry. Eliminuje stany zapalne i wysypki, zmiękcza zgrubiałą skórę. Wzmacnia naskórek, nadaje skórze elastyczność. Regeneruje suchą skórę, nawilża i zatrzymuje w skórze wodę, pobudza krążenie, sprzyja wzrostowi nowych komórek i odnawianiu starych. Dla cery zwiotczałej, zmęczonej – wygładza zmarszczki, łagodzi napięcia mięśniowe, rewitalizuje. Pobudza przepływ limfy, zmniejszając opuchlizny i obrzęki, ma mocne działanie antycellulitowe.

Olejek z drzewa herbacianego – w profesjonalnej dermatologii i kosmetologii drzewo herbaciane jest uznawane za skuteczny środek antyseptyczny i przeciwzapalny o szerokim zakresie działania. Skuteczny przy ostrych i przewlekłych stanach zapalnych skóry. Eliminuje wysypkę ropną, trądzik. Leczy bakteryjne, wirusowe, pasożytnicze zapalenia skóry, egzemy, nacieki zapalne na skórze. Wywiera także na skórę działanie detoksykujące, regenerujące i rehabilitujące, eliminując podrażnienie, obrzęk, świąd, zaczerwienienie, przywraca jednolity koloryt i zdrowy relief skóry. Skutecznie działa na zmiany nowotworowe i zgrubienia skóry. Wzmacnia włosy i eliminuje łupież. W kosmetologii stosuje się do codziennej pielęgnacji tłustej, “nieczystej” skóry oraz przy trądziku, świądzie, łupieżu, wypadaniu włosów, brodawkach.

Olejek z drzewa sandałowego – stosowany jest przy trądziku, ukąszeniach, grzybicy. Stosowany do pielęgnacji cery suchej i odwodnionej. Nadaje się też do cery tłustej z trądzikiem ze względu na walory ściągające, przeciwzapalne i antyseptyczne.

Olejek z nagietka – odpowiedni dla wszystkich rodzajów cery, nawet dla skóry bardzo wrażliwej oraz skóry niemowląt. Jest idealnym środkiem do pielęgnacji skóry wrażliwej i tłustej. Reguluje produkcję łoju skórnego, absorbuje jego nadmiar, zwęża pory. Doskonały środek w przypadku poważnych stanów zapalnych, w tym trądziku. Przyspiesza regenerację skóry i pobudza przemianę materii w komórkach. Biologicznie aktywne substancje, znajdujące się w kwiatach nagietka tonizują, poprawiają procesy metaboliczne w komórkach skóry. Zmiękcza zgrubiałą, spękaną skórę, zapobiega powstaniu blizn. Nagietek skutecznie przeciwdziała żylakowatości, zaburzeniom w naczyniach włosowatych, zalecany w leczeniu teleangiektazji, ponieważ przy długotrwałym stosowaniu olejek z nagietka pomaga zapobiec powstawaniu na twarzy rozszerzonych naczynek. Uodparnia skórę, jest zalecany do codziennej ochrony każdego rodzaju cery przed agresywnym działaniem środowiska. Naturalny filtr UV, zapobiega oparzeniom słonecznym.

Oliwka (wyciąg z liści, olej) – niezwykle wartościowy składnik naturalny, bogaty w witaminę E, fitosterole i kwas oleinowy, chroni komórki skóry przez negatywnym działaniem wolnych rodników, powodujących starzenie się skóry, koi podrażnioną i wrażliwą skórę, pobudza produkcję kolagenu i elastyny w komórkach, wzmacnia membrany komórkowe, chroni składniki matriksu skóry właściwej (kolagen, elastyna) przed uszkodzeniami, działa silnie antyutleniająco, wzmacnia zdolność skóry do obrony przed starzeniem. Środek bakteriobójczy, antywirusowy, przeciw- grzybiczy i przeciwpasożytniczy.

Propolis – zawiera kwasy organiczne. Flawonoidy i mikroelementy. Posiada działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, antyutleniające i znieczulające.

Rami Etrog Cytron (Citrus Medica) – silny antyutleniacz, spowalnia procesy starzenia, poprawia przemianę materii w komórkach skóry, normalizuje przepuszczalność naczyń włosowatych. Niezbędny element w procesach syntezy kolagenu i elastyny.

Rokitnik (wyciąg i olej) – wyciąg pomaga przywrócić spójność bariery lipidowej, eliminuje suchość, odwodnienie i łuszczenie się, łagodzi i odżywia skórę. Poprawia regenerację tkanek, przyspiesza gojenie się zranień, zadrapań, wrzodów, ukąszeń owadów, odbudowuje tkanki po oparzeniach, egzemie, zapaleniach skóry. Chroni przed wolnymi rodnikami, wykazuje aktywność antyutleniającą, chroni przez negatywnym oddziaływaniem środowiska. Jest stosowany w kosmetykach, chroniących przed promieniowaniem UV, w środkach po ekspozycji na słońcu, w celu zredukowania przebarwień spowodowanych promieniowaniem UV (np., piegi). Posiada działanie przeciwzapalne i kojące, zmniejsza podrażnienia, leczy objawy alergii. Odpowiedni do wszystkich rodzajów cery jako źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych, witamin, fosfolipidów i sterolów. Spowalnia proces starzenia się skóry dzięki wysokiej zawartości biologicznie aktywnych substancji. Nadaje się do skóry tłustej, ponieważ łagodzi stany zapalne, zwalcza odwadnianie. Dobrze się wchłania, nie pozostawia tłustego filmu.

Rumianek – działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, przeciwwirusowo, łagodzi podrażnienia, tonizuje. Składniki aktywne to bisabolol, azulen.

Sezam – nasiona sezamu zalecane są do pielęgnacji suchej, zgrubiałej, zwiędłej i zwiotczałej skóry twarzy. Posiada dobre właściwości odżywcze, nawilżające i łagodzące, zapobiega suchości, eliminuje łuszczenie się, zapobiega powstawaniu pierwszych oznak starzenia się skóry. Stosuje się do pielęgnacji cery wrażliwej oraz delikatnej skóry dziecięcej. Uspokaja podrażnioną skórę, łagodzi jej zaczerwienienie i świąd.

Sól z Morza Martwego – zawiera makro i mikro elementy. Działa detoksykująco i oczyszczająco na skórę. Sól pobudza mikrokrążenie oraz zmniejsza obrzęki. Wspomaga leczenie niektórych chorób skórnych (trądzik, łojotok, łuszczyca).

Szałwia muszkatołowa (Sklareol) – diterpen. Struktura diterpenów jest bardzo podobna do struktury hormonów człowieka. Korzystnie wpływają na układ hormonalny, harmonizując go. Rozluźnia tkanki. Jako dodatek do kremów do twarzy łagodzi nagromadzone w ciągu dnia napięcie mięśni. Sklareol może być stosowany jako konserwant w lekach i kosmetykach. Posiada właściwości bakteriobójcze. Alkohole diterpenowe przyśpieszają rozkład ksenobiotyków. Posiada właściwości immunomodulujące.

Tlenek cynku – zmniejsza produkcję łoju skórnego, działa antyseptycznie i wiążąco, stanowi fizyczny filtr UV.

Witamina A – witamina rozpuszczalna w tłuszczu, znajduje się w nabiale, jajkach, wątróbce, rybach, w organizmie jest syntezowany z beta-karotenów roślin. Pobudza regenerację komórek naskórka, wpływa na kondycję powłoki skórnej. Posiada właściwości antyutleniające.

Witamina C – kwas askorbinowy, witamina rozpuszczalna w wodzie , niezbędna do budowy tkanki łącznej i ścianek naczyń krwionośnych. Aktywny składnik preparatów przeciw fotostarzeniu się skóry. Poprawia kondycję i zachowuje zdrowie skóry. Kwas askorbinowy to forma biologicznie aktywna, jest antyutleniaczem i czynnikiem towarzyszącym syntezie kolagenu. Pomaga odtworzyć utlenioną formę a-tokoferolu. W roztworze witamina C jest niestabilna, dlatego dla skóry bardziej odpowiednie są formy witaminy C rozpuszczalne w tłuszczu.

Witamina F – niezastąpiony kwas tłuszczowy. Działa przeciwzapalnie oraz regulująco na wydzielanie łoju. Łagodzi podrażnienia, wycisza skóry problematyczne.

Wyciąg z alg brunatnych (Padina) – zawiera biologicznie aktywne substancje, stymulujące w skórze syntezę kwasu hialuronowego, poprawiającego jej jędrność i nawilżanie. Mechanizm działania Padina Pavonika polega na tym, że jest ona rozpoznawalna dla fibroblastów skóry człowieka, które zwiększają syntezę glikozaminoglikanów. Na poziomie skóry właściwej poprzez poprawę funkcjonowania komórek zwiększa się gęstość matrixu tkanki łącznej i grubość naskórka. Kosmetyk, zawierający taką substancję, może poprawiać kondycję skóry właściwej oraz sprawić by skóra stała się sprężysta, elastyczna i miękka. Oczyszczony wyciąg z alg Padina Pavonika blokuje działanie interleukiny - 1 (IL-1), powstającej w procesie reakcji zapalnej w skórze, rozpuszczając ją. Pozwala to lepiej chronić skórę oraz w większym stopniu przygotować ją do wszystkich szkodliwych oddziaływań na naskórek, czy to chemicznych (środki myjące, brud), mechanicznych (pył, wiatr) lub biologicznych (wolnych rodników, powstałych w wyniku działania pro- mieni UV). Wyciąg z Padina Pavonika eliminuje cytotoksyczność spowodowaną przez alfa-hydroksykwasy, dlatego jest wskazany po peelingu chemicznym, szczególnie glikolowym. Tetraizopalmitynian askorbylu (Ascorbyl teraisopalmitate)– pochodna witaminy C rozpuszczalna w wodzie.

Wyciąg z alg morskich – pobudza, regeneruje komórki skóry, nawilża, reguluje gospodarkę tłuszczową, poprawia mikrokrążenie.

Wyciąg z nasion marchwi – pobudza odnowę komórek i pracę gruczołów potowych i łojowych, dlatego szczególnie zalecany jest dla cery suchej i zwiotczałej; wygładza zmarszczki, spowalnia proces starzenia się skóry, zwiększa jej elastyczność. Poprawia koloryt, zalecany jest dla cery bladej, bez witalności, zmęczonej. Chroni przed niekorzystnymi czynnikami (np. przed pierzchnięciem), oczyszcza, odżywia, odmładza, rewitalizuje skórę. “Słoneczny” olej przyciąga promienie słoneczne, pozwala na uzyskanie pięknej równej opalenizny, posiada lekkie właściwości przeciwsłoneczne (polecany w połączeniu z olejem sezamowym). Ze względu na to, że olej ten pobudza pracę gruczołów łojowych, NIE ZALECA SIĘ stosowania go do cery tłustej oraz skóry z choroba trądzikowa.

Zamawiając na Naszych stronach partnerskich: www.vedaramedical.com oraz www.vedara.pl
za przesyłkę płacisz TYLKO RAZ!

Strony partnerskie